Az oldalas az egyik legfinomabb hús, amivel csak dolgozni lehet, a barbecue változatáért pedig megéri megdolgozni, mert a végén garantáltan isteni végeredményt kapunk. Röviden, tömören: hogy készül a jó BBQ oldalas?
Mire lesz szükségünk?
Egy adag minőségi oldalas, 2 kanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 4 gerezd fokhagyma, 4 kanál barnacukor, 1 dl sör, 2 evőkanál worcestershire szósz, fél evőkanál ecet, 500g ketchup, ízlés szerinti mennyiségben őrölt chili, cayenne bors, egész bors, és füstölt paprika por
Hogyan fogjunk hozzá?
A húsnál vagy kérjük meg a hentest, vagy mi magunk csináljuk meg, de mindenképp le kell "faragni" az oldalasról a zsírosabb részeket - a lényeg számunkra a sovány hús, a csonttal. Az oldalast a csont közötti hús mentén daraboljuk fel, minden darab két csontból kell álljon.
A szósz: olajat hevítünk, azon a kockázott hagymát és a préselt fokhagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a mustárt és a barnacukrot. Ha a cukor felolvadt, hozzáöntjük a ketchupot, az ecetet, a worcestershire szószt és ízlés szerinti mennyiségben a többi fűszert, majd alaposan elkeverjük az egészet. Lassú tűzön, egy órán át főzzük. A jó szósz édes, kicsit csípős, kicsit savanykás.
A feldarabolt oldalast a következő képpen készítjük el: darabolás után fűszeres lében (hagyma, füstölt paprika por, sör, só, egész bors) lassú tűzön effektíve főzzük, amíg a hús szinte elválik a csonttól. Ha kész, belemártjuk a szószba, majd forró grillen megsütjük. Érdemes grilltálcát használni, hogy a szósz ne csöpögjön mindenhova.