Olyan sokat írtunk már könnyű, nyári fogásokról és salátákról, a bográcsban készíthető pörköltfélék nagy részéről is volt már itt szó, de van néhány alapanyag, amit még nem érintettünk. Ilyen a köröm, és a pacal is, most az előbbivel ismerkedjünk meg, érdemes
A friss, szépen darabolt, tisztított sertéskörömbőr csodálatos pörkölt készül. Sűrű, ragadós, illatos és zamatos akkor is, ha bent a konyhában, fazékban készítjük, de a bográcsban még csodálatosabb, kiadós egytálétellé lényegül.
10 db tisztított sertésköröm
1 kg vöröshagyma
2 kanálnyi sertészsír
4 tk pirospaprika
1 fejnyi fokhagyma
1 csípős zöldpaprika
1 tv paprika
1 paradicsom
só, majoranna, bors
A jó köröm tisztán érkezik a konyhánkba, de bármilyen szép is, érdemes átmosni, mielőtt dolgozni kezdünk vele. Kisebb darabokra vágjuk, a vöröshagymákat megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A hideg bográcsba tesszük a zsírt és a hagymát és feltesszük a tűzre. Ha már aranybarna, levesszük és kicsit hűlni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük az pirospaprikát és a körmöket, felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és visszatesszük főni.
Ha már majdnem rotyog, akkor jöhet a fűszerezés: sóval, majoránnával ízesítjük és jó sok feketborsot tekerünk rá. Belenyomunk jó sok fokhagymát, hozzátesszük a paprikákat és a paradicsomot is és így legalább 2-3 órán át közepes lángon főzzük. Néha kóstoljuk meg és ha kell, pótoljuk a fűszereket. Ha már nagyon kezd sűrűsödni, keverjük gyakrabban, nehogy lekapjon.
Köretnek sima főtt krumpli, vagy csak egyszerűen friss fehérkenyér való, hozzá csemegeuborka vagy csalamádé dukál.
Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa
A kedvenceim közé tartozik a körömpörkölt. Előkészítéskor a körmöket hosszában vágjuk ketté, a csülköket kb. 3 cm-es karikára vágjuk, illetve fűrészeljük, majd alaposan mossuk meg a húsokat. Fűszerek közül érdemes kipróbálni a szegfűborsot, ami különleges, harmonikus ízt ad ennek az ételnek, de csak egy szemet tegyünk hozzá, ne többet!.