Pofongyszerű lasagne a kapkodós hétköznapokra

2016. február 23. Deino

shutterstock_362034773.jpg

A lasagne nem arról híres, hogy különösebben gyorsan készülne, viszont ha szeretnénk valami igazán ízleteset és táplálót az asztalra tenni, akkor érdemes előkapni a receptfüzetből ezt a tésztát csodaételt. Ennél gyorsabban nem igazán lehet elkészíteni, tálalással együtt sem tart egy óránál tovább! Fogjunk is hozzá!

Mire lesz szükségünk?

250 lasagne tészta (főzés nélküli fajta), 650g hámozott, kockázott paradicsom, 5 dl tej, 400g jó minőségű darált marha (nem túl zsíros), 5 dkg vaj, egy kevés liszt, 200g parmezán sajt (vagy amilyen fajtát szeretünk), egy kevés frissen reszelt szerecsendió, 6 levél bazsalikom, 3 babérlevél, só és bors, egy kevés olívaolaj.

Hogyan fogjunk hozzá?

A hús kettő, három evőkanál forró olívaolajon elkezdjük sütni, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, majd 12 percig főzzük kis lángon. Eközben egy másik rózsán kettő evőkanál olívaolajon kezdjük el a paradicsomot főzni, 10-15 percig hagyjuk nyugodtan puffogni, bugyborékolni. Utána öntsük össze a húst a paradicsomszósszal, majd 15 percig rotyogtassuk tovább, még mindig kis lángon. Olyan 3-4 perccel ez idő lejárta előtt aprítsuk fel a bazsalikomot, majd adjuk hozzá az ételhez. Egy másik edényben olvasszuk meg a vajat, és adjunk hozzá három egész evőkanál lisztet. Kevergessük folyamatosan kis lángon, majd ugyanúgy lassú kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet!

shutterstock_319122620.jpg

Ehhez is adjunk hozzá sót, borsot, majd a reszelt szerecsendiót, és folyamatosan kevergessük addig, amíg sűrűre nem fő. Ekkor adjuk hozzá a reszelt sajt felét, majd zárjuk el alatta a gázt, és tegyünk így a paradicsomszósszal is. Egy nagyobb (25x30-as) tepsit vajazzunk ki alaposan, majd fektessünk le egy adag főzést nem igénylő lasagne tésztát. Erre szedjünk egy adag húsos ragut, simítsuk el kanállal egyenletesre, majd jöhet a következő adag tészta, és folytassuk addig, amíg el nem fogy minden. Az utolsó adag tésztára megy rá a besamel, majd a végén megkoronázzuk a maradék adag reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül) sütéssel készre sütjük húsz perc alatt, majd egy tíz percet állni hagyjuk tálalás előtt.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Az egyik legfontosabb dolog a jó minőségű darált hús. A titok, hogy ne legyen túl száraz, itt kimondottan szerencsés, ha szaftosabb a hús, a legjobb erre a célra a dagadó, lapocka, apróhús. A lényeg, hogy ne legyen száraz húsrész. De készülhet darált sertés és marhahúsból vegyesen, mostanában egyre többen így készítik..

süti beállítások módosítása