Hogyan készítsünk igazán finom marhahúslevest?

2015. október 8. Deino

shutterstock_152664101.jpg

A húsleves szinte nemzeti örökségünk: nincs olyan család, gyerek, felnőtt, aki ne szeretné a húslevest, és titokban ne kapcsolná hozzá az anyuka, vagy a nagymama receptjét fejben. Most mutatunk pár trükköt, hogy hogyan lehet igazán tökéletes levest főzni marhahúsból, ami  felér egy teljes, sokfogásos étkezéssel!

shutterstock_216351379.jpg

Mire lesz szükségünk?

Egy kiló marhafartő, fél kiló marhalábszár, 1 kg marhacsont (ritkacsont), 30 dkg marha velőscsont, 0,5 kg. sárgarépa, 0,5 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 kisebb darab karalábé, 15 dkg kelbimbó, 1 nagy fej egészséges vöröshagyma, 1 közepes paprika, 1 nagyobb paradicsom, 2 dkg vaj, egy csokor petrezselyem, só és bors ízlés szerint, valamint 20 dkg cérnametélt.

Hogyan fogjunk hozzá?

 

Tegyük fel főzni a húst és a csontokat egy nagy fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítsük sóval. Kezdetben magas lángon forraljuk fel, majd forrás után lassú tűzön még egy órát főzzük, közben a habját merjük le a tetejéről. Mossuk meg az előkészített zöldségeket, majd álljunk neki megtisztítani őket. Egy fél sárgarépát tegyünk félre, a többit pucolás után vágjuk nagyjából 10 centis darabokra, majd hosszában felezzük el őket.

shutterstock_247425367.jpg

A paprika csumáját vágjuk ki, majd vágjuk félbe, a hagymát a paradicsomot és a kelbimbót hagyjuk meg egészben. Ha letelt az egy óra lassúfőzés, adjuk hozzá a zöldségeket és a borsot, és főzzük még 3-4 órán keresztül, amíg a hús meg nem puhul teljesen. A félretett répánkat reszeljük le, majd pirítsuk meg vajon és adjuk a leveshez. Mikor a hús már puha, kapcsoljuk le a gázt, és öntsünk a fazékba egy csésze hideg csapvizet, majd tegyük rá a fazék fedőjét, és hagyjuk tíz percig ülepedni a levest.

shutterstock_52350499.jpg

Ezután szűrjük át a leves levét egy másik edénybe, és tegyük félre. Vegyük külön a húst, és fejtsünk le róla minden hártyát, felesleges ínt, amit csak találunk, és szeleteljük fel. Tegyük bele egy fazékba, és öntsünk rá annyi levet, ami pont elfedi. A zöldségeket is szedjük át egy tálba, és merjünk rájuk levest. Mindhárom edényünket (leves, hús, zöldségek) tegyük valami hideg helyre, és pihentessük egy éjszakán keresztül. Mielőtt másnap felmelegítenénk a levest, szedjük le róla a zsírt.

A már forró leveshez adjuk hozzá a velőscsontokat, alaposan megsózva azokat a végeiket, ahol kilátszik a velő. Egy óra lassú forralás utána a csontokat szedjük ki, és adjuk hozzá a cérnametéltet, majd ha a tésztán már megfőtt, akkor tegyük mellé az apróra vágott petrezselyemzöldet. Külön melegítsük meg a levessel fedett zöldségeket, valamint a húst is. A csontokból a velőt üssük tálba, és adjunk hozzá némi levest, hogy melegen tartsuk. Elsőnek a levest szolgáljuk fel metélttel, majd a velőt pirítóssal, végül pedig a húst a zöldségekkel. A húst mustárral és erős tormával, valamint puha, friss kenyérrel szolgáljuk fel.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Ha igazán jó húslevest szeretnénk főzni, kerüljön bele többféle marhahús (marha oldalas, szegy, csontos lábszár és csont nélküli, esetleg marha farok.) Ezenkívül a másik fontos elem, hogy legalább 7 féle zöldséget tartalmazzon a leves (pl., répa, gyökér, karalábé, zeller, vöröshagyma, kelkáposzta, kelbimbó, TV paprika, burgonya, stb.)

Még egy lényeges dolog, hogy a húsok felöntéséhez kizárólag hideg vizet használjunk!

süti beállítások módosítása