Egy igazán zamatos almaszósz húsokhoz

2015. október 7. ge

shutterstock_280486298.jpg

A rántott krokodiltojás nem illik a blog profiljába, úgyhogy arra nem térünk ki, de aki Halász Juditon nőtt fel, az a poszt olvasása közben bizonyára ezt fogja dúdolni.

Aki nem idegenkedik a hús-gyümölcs párosítástól, annak ez az almaszósz lehet maga a mennyország. Aki igen, az is próbálja ki, mert a savanykás almából készült szósz azoknak is élvezhető, akik nem szeretik az édesebb ízeket. Fontos, hogy friss, szép, hazai almát válasszunk hozzá, mert nagyban függ a végeredmény az alapanyagok minőségétől (mint mindig).

Pompás habart almaszósz


1 kg alma (savanykás fajtával a legjobb)
1 kávéskanál cukor (nyírfacukor, sztívia, méz)
Fél liter víz
Fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg
2 dl tejföl
2 kanál liszt

A meghámozott, hibás részeitől megszabadított, kimagházazott almát apró kockákra, vagy vékony szeletekre vágjuk és a a vízben lassú lángon, a fahéjdarabkával együtt kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, kivesszük a fahéjat, hozzáadjuk az édesítőt, a tejfölös habarással besűrítjük és rottyantunk rajta még egyet. Ha nem érezzük elég sűrűnek, érdemes botmixerrel pépesíteni kicsit.

shutterstock_268001528.jpg

Főtt, sült, grillezett húsok, húslevesbe főtt húshoz is egyformán isteni.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Egy közmondás szerint: „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. A modern tárolási módszereknek köszönhetően, már megszoktuk, hogy egész évben rendelkezésünkre áll a legtöbb almafajta. 

Reszelve süteménybe bármelyik fajtát, pépesítve kisgyerekeknek (Idaredet), centrifugálva gyümölcslének (Jonathant), bármikor, bármennyit fogyaszthatunk.

A vásárlók egyre inkább a pirosas héjú, kemény húsú, leves, illatos és édeskés fajtákat kedvelik.

Ha beleharapok egy almába, akkor roppanjon, a fogaim között sercenjen a leve!

Szeptemberben a gála almát, októberben a jonagoredet, novemberben a Goldent, decemberben a Pink Ladyt kívánom, de akkor a mandarin már nagy kísértést jelent.

süti beállítások módosítása