16 létfontosságú tipp a tökéletes grillezéshez

2015. május 15. Deino

shutterstock_277212038.jpg

A grillezésnek is megvan a maga tudománya, megvannak a maga fortélyai, amik egyáltalán nem magától értetődőek, és sokszor csak "szájról szájra" terjednek, mint a népmesék. Vannak köztük olyanok, amik belegondolva teljesen logikusak, és vannak olyanok, amiket máskülönben csak akkor vennénk észre, mikor már túl késő. Most mutatunk pár tippet és trükköt, amire ha odafigyelünk, biztos, hogy tökéletesen sikerül a nagy sütés!

shutterstock_277439522.jpg

Csak semmi kapkodás!

Mindent készítsük elő sütés közben, amire csak szükségünk lesz, mert ha egyszer belekezdtünk, már nem tudunk csak úgy elrohangászni a sütőtől. Alapszabály, hogy a tüzet és az ételt nem hagyhatjuk magára. Készítsük elő grillezendőt, a fűszereket, minden szükséges tálat, kelléket. Legyen minden kéznél!

Villa helyett csipesz, lapát, vagy fogó

A villa nem jó húsok grillezéséhez, mert ha szúrjuk a húst, kifolyatjuk belőle az értékes szaftot.

Semmi más ne legyen a közelben!

Sütéskor ne legyen a közelünkben semmi más, éghető, gyúlékony anyag. Fő a biztonság, mert könnyű balesetet okozni, miközben az ember a húsokkal, zöldségekkel pepecsel. Inkább a lehetősége se legyen meg a bajnak.

Semmit nem öntünk a grillre, soha!

Olajat, páclevet szigorúan tilos az égő grillre önteni, mert fröcskölve égési sérülést okozhat. Ráadásul a frissen az ételre öntött olaj, fűszer azonnal megég, ezzel elrontva a húsok, zöldségek ízét. Vizet pedig akkor se öntsünk a grillre, ha az fellángolt, mert különösen veszélyes. A parázsra spriccelt, öntött víz minden irányba hamut "lő ki", ezáltal azonnal tönkre téve az ételeket, a grillsütő fém alkatrészei pedig megrepedhetnek a hirtelen bekövetkező lehűlés hatására. A fellángolást a túl magas hőmérséklet és a felgyülemlett olaj/zsír okozza, ilyenkor vagy vegyük le az ételeket gyorsan a rácsról, vagy csak mozgassuk olyan helyre, ahol nincsenek lángok, és várjuk meg míg lejjebb hagy a tűz.

shutterstock_277109816.jpg

A pác az pác

Pácolás során a húsokat ne tegyük műanyag edénybe, mert "bepállanak". Helyette használjuk fém edényeket, és ne zárjuk le légmentesen őket. A húspácokhoz ne adjunk hozzá sót, mert nedvességet vonnak el, helyette közvetlenül a grillezés előtt sózzuk meg a húsokat!

Ne csak a tányért törölgessük!

A készre pácolt húst törölgessük szárazra, és távolítsuk el róla a nagyobb fűszermaradványokat. A felesleges nedvesség a húson csak lassítja, akadályozza a sütést, míg a pácmaradványok a sütés során megéghetnek, ezzel rontva a vacsoránk ízét.

Ne féljünk belevágni!

Az inakat, nagyobb zsírereket vágjuk át itt-ott, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy a sütés folyamán túlságosan összeugorjon a hús.

Mennyi az ideális pác-idő?

Húsoknak 2-6 óra, halaknak bőven elég 1 óra is, zöldségek számára pedig fél óra.

Próbálkozzunk több féle páccal!

Több időt kell rászánni, ha nem csak egy ízvilágban gondolkodunk a sütés alatt, de a végeredmény miatt megéri. Legtöbbször olajban elkevert fűszerekkel, fűszernövényekkel pácolunk, párosítva ezeket valamilyen savasabb anyaggal: citromlé, bor, balzsamecet. A savas anyagok - főleg a vörös húsok esetében - fellazítják a hús szerkezetét, porhanyósabb lesz tőle a végeredmény. Próbálkozhatunk olajmentes pácokkal, vagy száraz pácokkal is!

shutterstock_276914906.jpg

Mi legyen a száraz húsokkal?

Ha van rá lehetőségünk, akkor a szárazabb húsokat, mint a szűzpecsenye vagy a csirkemell, grillezés előtt csavarjuk be szalonnával. 

A leggrill-barátabb zöldségek

A cukkinivel, a gombával, a paprikával, padlizsánnal, édes burgonyával, paradicsommal biztosan nem vallunk kudarcot a sütésnél, és tetszés szerint variálhatóak. A hagyma, fokhagyma szintén jól mutat a nyárson és isteni finom!

Kismamáknak csak jól átsült húst

Ha kismamák is vannak a vacsoraközönségben, figyeljünk oda, hogy semmiképp ne fogyasszanak nyers, vagy nem teljesen átsült húst, mivel az ő, terhelés alatt levő szervezetükre ez veszélyt jelenthet.

Ne várassuk meg a vendégeket!

Ha vendégeink jönnek, célszerű háromnegyed-egy órával azelőtt nekiállni a sütésnek, mint amikorra várhatóak, így nem kell kopogó szemekkel várjanak arra, mikor végzünk már a sütéssel.

4236728_fab769c833aa6152480895bcb947cd7e_o.jpg

Ne hagyjuk kihűlni!

Ha a tálalandó húsok egy része már kész van, de a másik fele még nem, semmiképp ne vegyük le csak úgy a kész húsokat egy hideg tányérra, hogy kihűljenek, amíg a többit várjuk. Ha elég nagy a grillrács, akkor toljuk ki őket a legszélére, csak hogy a hő melegen tartsa őket. 

A szél nem jó barát

Bár a sütő mellett gyöngyöző homlokkal állva lehet, hogy a szakács hálás tekintettel üdvözölne némi nyári szellőt, nagyon fontos, hogy szélvédett helyen grillezzünk: a légmozgás ugyanis ráfújhatja a hamut az ételekre, ami egészségtelen, és az ételek ízét is rontja.

Oszlassuk el a parazsat!

Igyekezzünk egyenletesen eloszlatva tartani a parazsat, így a hőelosztás is egyenletes lesz, és nem következik be az a kellemetlen helyzet, hogy a középen levő húsok már réges-rég kész vannak, amikor a szélén levő még el se kezdett átsülni.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A pác a hús puhítását szolgálja, emellett persze egy jó alap ízvilágot biztosíthat. A pácokat két részre kell osztani. Száraz és nedves pácot különböztetünk meg, melyekhez külön-külön és húsfajtáktól függően is más-más az ideális ízesítés és a pácolási idő is, ami 1 órától, akár több napig is terjedhet.

süti beállítások módosítása