3 isteni grillhús fajta

2015. május 6. Deino

shutterstock_254111455.jpg

Itt a május, végre hivatalosan is grillszezon van! Nemrég már előkaptuk a téli álmot alvó grillezőinket, és alaposan felkészítettük őket a rohamra, úgyhogy most adunk pár ötletet, hogy ne kelljen többé az unalomig ismételt rutin-receptekkel dolgozni idén. Grillezésre fel!

shutterstock_103785167.jpg

Omlós bárány-saslik

A bárány nem a leghétköznapibb választás a grillezéshez, viszont nagyon hálás darab, ha tudjuk mivel kell párosítani!

Mire lesz szükségünk?

60-75 dkg minőségi báránycomb, 2 nagyobb fej hagyma, 4-5 paradicsom, 1 kígyóuborka, őrölt kakukkfő és pirospaprika, fokhagyma, tengeri só és olaj, valamint egy adag vízbe áztatott nyárs/vastagabb hurkapálca.

Hogyan álljunk neki?

A combokról a húst vágjuk fel közepes méretű kockákra, a hagymáinkat és a paradicsomokat pedig felezzük el. Karikázzuk fel az uborkánkat is, majd húzzunk a nyárs egyik végére egy fél hagymát, és ízlés szerinti sorrendben húzzuk fel a húst, a paradicsomot és az uborkát a nyársra, a végére ismét egy hagymát tegyünk. Egyenletesen sózzuk, fűszerezzük őket a mutatvány végén, majd vékonyan, de alaposan kenjük be őket olajjal. Parázs fölött süssük, folyamatosan forgassuk. Sütés közben még egyszer kenjük át az egészet fűszeres olajjal!

shutterstock_199580825.jpg

Fehérboros csirkemell kockák

A csirkemell klasszikus grill étel, de most egy kicsit csavarintunk rajta - méghozzá előnyére!

Mire lesz szükségünk?

Fél kiló csirkemellfilére, nagyjából 0,5 liter fehérborra, 2-3 teáskanál sárkányfűre, 2 evőkanál szójaszószra, némi tengeri sóra, egy pici őrölt borsra és olajra.

Hogyan álljunk neki?

Pofonegyszerű az elkészítése: feldaraboljuk a csirkemellet (igyekezzünk nagyjából egyforma vastag, egyforma méretű darabokat alkotni), a szójaszószhoz keverjünk némi olajat, egy pici sót, őrölt borsot, sárkányfüvet, majd adjuk hozzá a bort is. Keverjük el alaposan, majd öntsük le vele a húskockákat, hogy az egészet elfedje. 3-4 órán át hagyjuk állni hűvösebb helyen, majd húzzuk nyársra, és parázs felett süssük meg. Sütés közben ezt is forgassuk, és akár a boros páclével locsolgathatjuk is (óvatosan!).

shutterstock_203135986.jpg

Sertés tarja mézes-mustáros pácban

A sertés tarja igazi király a grillhúsok között, a grillszezon sztárja. Szinte életre kel a grillrácson, mert a tarja rostjai jellegzetesen zsírral átszőttek, így a sütés során végig szaftos, zamatos tud maradni - egy igazi csoda! A mézes mustáros verziója pedig igazi klasszikus.

Mire lesz szükségünk?

8 nagy szelet, minőségi sertés tarja, 3-4 gerezd friss fokhagyma, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 1 kiskanál majoránna, só, (lehetőleg friss) őrölt bors, tengeri só, őrölt kömény. 

Hogyan álljunk neki?

A tarját első lépésként mossuk meg, kicsit klopfoljuk ki, majd dörzsöljük be sóval a szeleteket. A fokhagymát zúzzuk/préseljük össze, és keverjük el a majoránnával, a mustárral, mézzel, borssal és az őrölt köménnyel, valamint egy kis olajjal. Ha kész a pácunk, egyenletesen dörzsöljük be vele a szeleteket, és hagyjuk állni 2-3 órát, vagy ha tehetjük, akkor egy éjszakán át. A szeletek közé helyezhetünk esetleg egy-egy karika hagymát és egy kis szalonnát is, majd másnap fehér parázs felett süssük készre. Mennyei lesz!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Minél vékonyabb a hús, annál forróbban és gyorsabban kell sütni. Minél vastagabb, annál alacsonyabb a grillezés hőfoka, és annál tovább kell a rácson maradnia, hogy biztosan átsüljön a belseje.

A marha- vagy bárányhússal ellentétben, melyeket az angolostól a jól átsütöttig bárhogy el lehet készíteni, a sertésnek csak egyetlen sütési fokozata van: amikor a belső hőmérséklete eléri a 62°C-ot. Illetve ha még fokozni szeretnénk az íz élvezeteket, akkor ahogy a marhát, úgy a sertést is hagyja állni még 5-10 percig a grillezés után, hogy a szaftnak legyen ideje újra szétoszlani a húsban.

süti beállítások módosítása