Isteni almás, bazsalikomos spárga saláta, aminek senki nem tud ellenállni!

2015. május 3. Deino

shutterstock_268634918.jpg

Legutóbb már mindent csináltunk a spárgával: főztük, grilleztük, sütöttük. De mi van akkor, ha kedvünk támadna nyersen, a legvitaminosabb formájában  fogyasztani ezt a tavaszi csodát? Most erre is adunk egy tippet!

shutterstock_248054755.jpg

Mire lesz szükségünk?

40 dkg friss spárga, egy közepes fej saláta, négy szál bazsalikom, kettő darab alma, négy kisebb, friss paradicsom, egy egész citrom (leve, reszelt héja), egy deci olívaolaj, két dkg tisztított, pirított tökmag, vagy napraforgómag.

Hogyan készítsük? 

Első lépésben előkészítjük a spárgát: megtisztítjuk, megmossuk, levágjuk a fejüket 10 cm hosszan. A végét félretehetjük levesalapnak máskorra, vagy kidobhatjuk. Megmossuk a salátát, a bazsalikomot, alaposan lecsepegtetjük, leszárítjuk, a leveleket összetépkedjük közepes méretűekre. Mossuk meg az almát, majd szeleteljük fel a húsát (a magháztól és a csutkától szabadítsuk meg mindenképp!). Mosás után vágjuk gerezdekre a paradicsomot.

A spárga mehet bele teljesen nyugodtan nyersen is, vagy le is forrázhatjuk, ha nyersen nem szeretjük. Ekkor a spárgát 3-4 percre tegyük forró vízbe, amit megsóztunk, kicsit megcukroztunk, és öntsünk bele  citromlevet is, majd onnan egyből tegyük jeges vízbe, lehűteni. A citrom levét és a héját a fele bazsalikommal összetörjük, keverjük el az olajjal. Egy nagyobb salátástálban összekeverjük a salátaleveleinket a maradék bazsalikomlevelekkel, majd összekeverjük az almát, a paradicsomot, és a spárgát. Rendezzük tányérra, majd szórjuk meg a pirított magvakkal, és locsoljuk meg egy kevés citromos, bazsalikomos olajjal!

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A spárga igen sokféle lehet. Színe szerinte fehér, lila, vagy zöld is. Méret szerint is megkülönböztetjük őket: az extra, Solo I. átmérője 18-26 mm. A Solo II. átmérője 12-16 mm. A leves spárga átmérője pedig 10-12 mm. A jó spárga friss, ropogósan kemény, de nem fás, fényes, feszes héjú, ép és zárt rügye van, egyenes, nincs szaga, és az íze nem keserű.

A csomagolás elrejti az áru felét, de ott lehet legkönnyebben ellenőrizni a minőségét! Bontsuk ki és szagoljunk bele, majd nézzük meg a metszési felületet. Nem lehet büdös, ráncos, fonnyadt, barna foltos, vagy beszáradt!

süti beállítások módosítása