Sütés, pirítás, grillezés: sütési kisokos

2015. március 30. ge

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a tudatos táplálkozás, azaz a tudatosan főzés is. Friss alapanyagokat választunk és kíméletesen, egészségesen készítjük el a fogásokat. Ehhez jól jön némi sütési ismeret, úgyhogy most néhány módszert mutatunk, illetve egy következő posztban azt is átnézzük, milyen olajok és zsírok állnak rendelkezésünkre és melyikkel mit érdemes (vagy nem érdemes) elkészíteni.

shutterstock_230039587.jpg

Sütés

A legismertebb, leggyakrabban használt eljárás. Tűzhelyen vagy sütőben készítjük, minimális zsiradék hozzáadásával, esetleg anélkül.A húsok nedvesség és vitamintartalmát akkor tartjuk meg a legkönnyebben, ha a sütést magas hőfokon kezdjük és ún. kérget sütünk a húsunknak, majd a hőt alacsonyabbra véve megpuhítjuk. Ha valami zsiradékra van szükségünk, növényi alapanyagút válasszunk. Zöldségek sütése esetén figyeljünk arra, hogy ne szívhassanak magukba túl sokat az olajból mert azzal sokat rontunk a végeredményen.

Pirítás

A magas hőfokon rövid ideig tartó sütést pirításnak nevezzük.Vékonyra vágott zöldségekhez és húsokhoz való eljárás, figyeljünk a folyamatos keverésre, forgatásra és egyszerre mindig csak kevés étellel dolgozzunk.

shutterstock_177259490.jpg

Grillezés

Ehhez sugárzó, vagy közvetlen hő kell, és már ennyitől össze is futott a szánkba a nyál. Ha nyár, akkor grillezés, a grillezést mindenki szereti, még akkor is, ha kiszárított, elfeketedett húsok kerülnek le a grillsütőkről. De lehet ezt jól is csinálni, erről majd lesz egy nagyon közérdekű remek posztunk is, mindent a maga idejében. Szén vagy fa tüzelésű grillező, de gázzal vagy árammal fűtött sütőlap is ez a kategória. A lényeg, hogy minden legyen tűzforró, amikor rárakjuk az ételt és már grillezünk is! Kis olajozás, pácolás itt sem árt, de csak módjával.

Zsiradékban történő sütés

Az ételt forró, 140-190 Celsius fokos zsiradékban sütjük. Ez lehet olaj vagy zsír, de mindig figyeljünk arra hogy az elkészítési módnak megfelelő zsiradékot használjunk mert vannak olajok, amik túl nagy fokra hevítve elvesztik minden pozitív élettani hatásukat, sőt károsak is lehetnek. De bármit is használunk, mindenképp csak egyszer használjuk, ne süssünk többször ugyanabban! 

Ha bő olajban/zsírban sütünk, az ételnek teljesen el kell merülnie a zsiradékban. Minél tovább sütjük, annál több olajat fog magába szívni az ételünk, ezzel számolni kell. Viszont ha megfelelően sütünk, az olajban elkészített burgonya és zöldség jobban megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, mint főzés vagy gőzölés esetén.

shutterstock_59530864.jpg

Wokban sütés

A keleti konyhától tanultuk el ezt a remek sütési módot. A magas falú, kerek aljú, jó nehéz wok serpenyőben magas hőfokon, kis zsiradékon pirítjuk az ételt, folyamatosan kevergetve és mozgatva. Nem csak kínai fogásokhoz kiváló, próbáljuk ki bármilyen apróra vágott zöldséggel hússal, nem fogjuk megbánni.

Hamarosan érkezik posztunk arról is, hogy milyen zsiradékban mit érdemes sütnünk és mire figyeljünk oda az olajfajták hevítésénél.

 

 

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Ne szurkáljuk a húst! A forgatáshoz használjunk inkább lapátot vagy csipeszt.

süti beállítások módosítása