A sovány marhahús egészséges tulajdonságai

2015. március 19. Deino

shutterstock_38372983.jpg

Sokan hiszik azt, hogy a marha, sőt, hogy a vörös hús nem egészséges - de ez persze óriási tévhit. A marhahúsnak vannak nagyon egészséges tulajdonságai, és ha megfelelő húst veszünk, és megfelelő módon készítjük el, még akár egy hatékony fogyókúra része is lehet. Szóval, mit kell tudni valójában a marhahúsról?

shutterstock_187627262.jpg

A marhahús talán az egyik leggazdagabb élelmiszer. Tartalmazza az összes fontos tápanyagot, ráadásul a többi húshoz, fehérjeforráshoz képest sokkal koncentráltabb formában. A marhahús az egyik legfontosabb fehérje, B12 vitamin és cink forrása a szervezetnek. A gabonák és magvak után a marha tartalmazza a legtöbb vasat. 

A fehérje a szervezet számára nélkülözhetetlen, ez adja izmaink fő építőanyagát. A B-vitamin elősegíti az ételekből történő energiafelvételt, ráadásul a vassal együtt segít megelőzni a vérzékenységet. A cink elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, a betegségek megelőzéséhez. 

shutterstock_187882859.jpg

A marhahús emellett még kiváló foszfor forrás, ami a csontjaink és a fogaink alapvető tápanyaga - azt pedig, hogy az erős csontok és fogak miért jók, nem sok embernek kell magyarázni. A vas szintén nagyon fontos a szervezetünk számára, segíti az izmok és a sejtek oxigén ellátását a vérben, ezúton a fáradtság, fáradékonyság legyőzését.

A sovány marha természetes formában tartalmaz CLA zsírsavakat, ami segít a rák megelőzésében, csökkenti a testzsírt, és elősegíti a zsírmentes izomzat építését - a testépítők is előszeretettel fogyasztják emiatt, valamint az erős kreatin tartalma miatt, ami intenzívebb edzést tesz lehetővé.

Nem utolsó szempont, hogy a marhahús a csirkéhez képest sokkal gazdagabb ízélményt jelent, és sokkal változatosabban elkészíthető hús - elég csak egy kiadós steakre gondolni. Manapság pedig a marha már nem jelent egyet a zsírral és az olajjal, készíthetjük ugyanis számos egészséges megoldással is a húst: többek között sütőzacskóval, vagy lassúfőzővel, de akár főzve, párolva is.

shutterstock_142426261.jpg

Segíthet fogyni a marhahús?

Az általános tévhitekkel ellentétben a vörös hús igenis egészen hatékonyan lehet egy fogyókúra során.. Egyrészt a magas fehérjetartalma miatt sokkal kevésbé érezzük majd magunkat éhesnek a fogyasztása után, ráadásul mint azt már említettük, sok benne a fontos aminosav, ami segít a szervezetnek izomzatot építeni, és zsírt égetni.

És a koleszterin?

Minden vörös hús sajátossága, hogy tartalmaz telített zsírokat, amik fokozzák a rossz koleszterinszintet. Viszont ezt el lehet kerülni: válasszunk sovány húsokat, amik segítik megőrizni a normál koleszterinszintet. A marhahús zsírtartalma viszonylag alacsony, a vörös húsok közül pedig például még a sertéskarajé csupán alig 2% - tehát nem igaz, hogy minden vörös hús zsíros lenne. A mértékletesség a kulcsszó: természetesen ne fogyasszunk a hét minden napján vörös húsokat, és nem lesznek álmatlan éjszakáink a koleszterin miatt.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

 Ízletes hagymás rostélyost nem csak rostélyosból készíthetünk. A soványabb húsok kedvelői marhacombból is fenséges fogást varázsolhatnak. Aranybarnára sült hagymával és tepsis burgonyával tálalva egyszerűen ellenállhatatlan. 

süti beállítások módosítása